Mexico City Highrise Sets New Aesthetic Standards

Santa Fe in Mexico City, which holds the largest concentration of corporate and residential highrises in the country, is now home to a new residential complex, Antigua, which boasts a host of features that deliver a new architectural aesthetic to the region.

A home is an intimate space that exceeds its limitations as mere real estate. Such was the case in Santa Fe, Mexico City, where architect Alejandro de la Vega Zulueta was commissioned to apply his attention to detail to the interior design of a highrise apartment. The urban district of Santa Fe represents an aesthetic concept that has been applied equally to both corporate and residential development. However, the residential complex of Antigua, located in one of the district’s hills, is an exception to that rule, with abundant greenspaces and walking trails, and its use of terracotta and ochre, against backgrounds of blue and “Mexican pink”. This clash of elements is important when putting Santa Fe into context as a district offering the possibility to create a new concept, and a new architectural language, for Mexico City.

GALLERY  

Designed and built by Ricardo Legorreta in the 1990s, Antigua offers the dual promise of both a commercial and a residential area, with a unique blend of urban vibe and suburban quality of life. These contrasts extend from the complex’s exuberant gardens to the building’s fuchsia-walled hallways, providing a warm welcome while also highlighting the space. Continuing into the building, colours, textures, and furnishings provide a warm ambiance, reminiscent of a Nordic-style home.

In addressing the residential space, Alejandro de la Vega Zulueta concentrated on three dominant materials, including marble, brushed black granite, and oak wood. The design respects each material in its almost raw presentation, with all of the pieces in synchrony, including a grid of granite tiles on the bathroom floor that matches the marble on the walls, both in size and in layout. The central spaces of the residence include a lounge, a dining room, and a kitchen, each highlighted by its choice of furnishings and art, all designed and built by de la Vega Zulueta. The furniture ranges from relatively simple pieces, including a dining room table and a pair of dressers, to a custom-built kitchen island, a wood and leather chaise longue, and shelving with adaptable modular units. On the walls, de la Vega Zulueta’s parametric art comes to life in prominence, including a white concrete sculpture mounted on a grey granite wall, erected to provide contrasts in lighting and shadows. A variation of the artist’s Warrior sculpture, a 9-degree manipulation gives new interpretation to the piece, which resembles two lovers. In keeping with the artist’s philosophy of marrying art and architecture, adjustments in shaping, manipulations of light, and the formation of angles all contribute to an aesthetic balance between
the sculpture and the space that it occupies.

Discrete functionalities further contribute to space’s openness, including hidden handle incorporated into the granite walls that open up to storage areas, and electric cabinets in the guest bathroom, concealed behind a wall of oak in the hallway. The lighting system is also discrete in its design, with hidden track lighting and iGuzzini micro luminaires, all with motion detectors.

About estereotomia
Founded in 2010 by Alejandro de la Vega Zulueta, Estereotomia is an extension of the award-winning architect’s devotion to the marriage of art, interior design, and architecture. The practice has established itself through a diverse portfolio of projects, including highend restaurants, museums, corporate offices, and urban spaces, with a particular focus on space, lifestyle, and function in the creation of exceptional experiences.

Images Jaime Navarro via V2com







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Mandragore: Growing a carbon neutral residential tower

It might be just a little bit taller than your average mangrove forest, but it may have the ...

Maison François: Concrete cube to fabulous French bistro

Transforming what had been referred to as “one giant concrete cube” was going to take a little more ...

Macquarie Park project to redevelop how we work and play

MQX4 is one of four new buildings that will form the dynamic Macquarie Exchange, Australia’s first Community Business ...

The kids are alright: Students' plans for affordable housing

An Australian-first inter-University design competition saw Architecture, Engineering and Construction (AEC) students’ team up to face the challenge ...

Bluethumb Art Prize - meet the judges and enter today!

With entries for the 2020 Bluethumb Art Prize closing in a week, let’s meet the judges who are ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.