Revamped Fendi HQ earth tones ‘disappear’ into landscape

The Milan-based studio has collaborated with the Fendi Maison to design an architecture that disappears into the landscape, placing itself in open dialogue with the surrounding nature.

A raised garden is conceived to mend a long-standing rift in the terrain and recreate the hillside of the site in which it is located.

GALLERY  

This is what the new Fendi production building in Bagno a Ripoli (FI) looks like, whose design concept was conceived and developed by the Milan-based Piuarch studio and subsequently continued and coordinated by Fendi’s Architecture Department.

A complex of about 14,000 square meters rising in the Tuscan countryside, conceived around a high standard of landscaping and advanced energy efficiency, the brainchild of the Maison seeks to combine the excellence of its product with the creation of an architectural landmark having significant aesthetic and environmental value. Piuarch interprets this concept in a project that becomes an integral part of its surroundings rather than a mere graft.

Starting from an innovative approach, the firm designed a building that stretches horizontally over a single level to create a free form driven by the needs of the production process. The practicality of the spaces thus becomes the conceptual principle of the site plan, which combines different functions, merging them into fluid pathways that run horizontally through it. A sort of backbone connecting the spaces, with transparent walls, also visually unites the different uses while encouraging people to move around and socialize. The complex will house management and administrative offices, a restaurant, a production warehouse, workshops and a school for haute leather goods, with the intent of fully expressing the exceptional quality and high standards of the luxury brand.

The project concept, defined in the initial phase together with landscape architect Antonio Perazzi, aims to define the conditions for a renewed visual collaboration between architecture and the environment. The characteristics of the site, impacted by the logic of relying on the brick industry and the quarry once functioning on the lot, required restoration work and prompted the idea of interpreting the construction of the production complex as an opportunity to establish positive land management dynamics. “Working with Piuarch is always very stimulating: it is easy to get on the same wavelength straight away, building together a project that respects ecological and aesthetic themes, capable of designing cultured and refined landscapes.” Antonio Perazzi, landscape architect.

The architecture thus establishes an open dialogue with its natural surroundings: the building, apparently underground owing to the landscaping choice of creating a continuous and extensive green roof, becomes an integrated ecological system that recreates the contours of the land to restore the shape of the original hillside. A vast roof garden that fulfills not only an environmental but also a social and community role, becoming a user-friendly space and a venue for employees to socialize. “The idea was to reconstruct a natural landscape through architecture that disappears within the landscape itself. When an architectural project also includes a landscape project, the symbiosis with the environment develops naturally,” explains Gino Garbellini, a partner at Piuarch.

The green roof, hollowed out by patios that disrupt its continuity and light up the interior spaces, thus stands out as a hallmark of the project. A feature that brings the identity and role of the new production site to the surrounding area, with which it establishes an unprecedented system of counterbalances: ventilation and natural light, use of materials that evoke the colors of the location, transparent external and internal walls, all ensure a visual and physical, almost osmotic exchange between the artificial and natural environments, between the interior and exterior. From the green roof to the courtyards, to the industrial park surrounding it, the idea was to transform the entire site into a new and extended garden, also with the purpose of improving the quality of the working spaces, reinforcing the priority of the client’s work: a commitment to increasing responsibility towards the environment and society.

Images by Andrea Ferrari via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.