‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any hierarchical or functional relationship.

The renovation, therefore, consisted in removing the elements of separation from the outside: with the exception of the bedroom in front of the entrance now all rooms are open and look out.

GALLERY  

A forest of partitions imprisoned the space separating it from the large terrace from which stood out, like the skeleton of a cathedral among the houses, that icon of industrial archeology that is the Gazometro.

The kitchen exploits a handcrafted obtuse corner, while the hallway, study, and living room, thanks to a system of sliding panels, gain that indefinable relationship given by the mobile boundaries, control of spatial permeability in the service of needs, light, mood.

The stylistic approach, which matured with the client through long calls during the Lockdown, is characterized by the respect for the pre-existence of the ’50s both at the conservative level (doors, railings) and with reinterpretation interventions, not so much as design as atmosphere: the wallpaper in the bedroom, the pastel colors of the kitchen, the fireplace and the sliding panels recall the vitality and optimism typical of the second post-war period.

To this base are added with ease designer furniture and industrial grafts (the gasometer is always there, in sight) as the concrete pillar, the shelf under the iron beam, or part of the electrical system in sight. The result is a house alive and full of perspectives, which invites every time to be discovered.

Images by aolo Fusco via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

Shayher Group unveils ambitious double tower project inside historic Pentridge Prison

Taiwanese-backed developer Shayher Group has set its sights on a ground-breaking project that could redefine Melbourne's architectural landscape. The ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.