Split-level home with ‘nest façade’ for Japanese artists and pet owls

In central Tokyo, Japan, Tan Yamanouchi & AGWL completes an introverted home and atelier for an up-and-coming manga artist, her partner, and two pet owls.

Amid a streetscape of ordinary geometric residences, its sculptural facade emerges from the ground in one continuous sweep, punctuated by only a dramatic tunnel leading to an entrance. The façade mimics a ‘treehouse nest’.

GALLERY  

Within, the architects rearrange the existing home layout to accommodate for all of the family’s private living needs while creating spaces for the artist to complete her work and network. A variety of public and private spaces are spread and united across a system centred around a continuous ‘void’ that winds through the space’s dynamic split levels, marked by contrasts of dynamic sequences and plays of light juxtaposed with shadows.

The project began with the elevation which as per the client’s request, had to ensure an introverted front for the home. Along the street the home emerges dynamically from the ground, taking shape as a fluid warped earthquake-resistant wall, just like the image of the earth rolling up. A dramatic hollowed tunnel leads to the entrance, inviting visitors to step away from the ordinary into the extraordinary.

Inside, Tan Yamanouchi & AGWL redesigned the overall plan to make efficient use of the long, narrow plot of land with an existing split-level floor plan, rearranged the sequence to create substantial differences in elevation. Further, the architects significantly limited the number of openings so as to create a contrast between light and dark in a ‘void’ spreading through the home — with the exception of a small light court integrated with the north of the home.

Ensuring the client has ample space to keep this public and private function separate yet easily accessible, while ensuring each corner sparks creativity and comfort, Tan Yamanouchi & AGWL designed the interior and program as a ‘void’ with contrasts of highs and lows and lights and darks to create unenclosed yet defined areas.

Images by Katsumasa Tanaka via Designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

A new era in building materials

Introducing RE/8™ bio-circular architectural mesh by Kaynemaile®, a cutting-edge building material ushering in a new era of sustainability. ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.