Sheep farm uses wool-elements for modern construction

Coopworth house, which is located on Bruny Island off the southeastern coast of Tasmania, occupies a compact footprint to retain as much land as possible, and its design seeks to create spaces with generous proportions that make the most of the internal volume.

Melbourne firm FMD Architects has completed a farmhouse and sheep station in rural Tasmania featuring a plywood-lined interior and corrugated metal cladding that references vernacular agricultural buildings.

GALLERY  

The main living areas feature sloping ceilings that follow the angled roofline. The space is lined with plywood panels, except for parts of the ceiling that show off wool insulation sourced from the farm’s sheep. “Sealed with clear, polycarbonate corrugated sheeting, the wool adds to the thermal performance, while celebrating the agricultural connections as an abstract wool fresco,” FMD Architects adds.

The house sits atop a hill surrounded by arable farmland and was designed by FMD Architects as a contemporary take on the farmhouses and shacks found throughout the area.

“The site’s resident Coopworth sheep, the wide-ranging views to the water and mountain ranges beyond, as well as the weathering red lead shacks dotted over the island provide an ever-changing landscape with which the house converses,” the architects said.

The glazing is pushed to the edge of the building envelope, where it sits within timber-lined niches that provide places to relax while creating a feeling of being immersed in the landscape.

The plywood-clad living area contains a wood-burning stove and a low storage unit that separates the kitchen and dining space from the lounge. Two bedrooms are positioned at the western end of the ground floor, with a laundry room and bathroom situated behind the central stair.

The main bathroom features a sunken bath incorporated into a brick-tiled volume that evokes the chimney stacks found on vernacular buildings. A large window flanking the bath provides the bather with views of the surrounding paddock and the bay beyond.

The staircase provides access to a mezzanine study area and attic bedroom. Both spaces are slotted in beneath the steeply pitched roof and receive daylight from angular openings. Coopworth is designed for two occupants, but can accommodate family and friends thanks to various informal sleeping options inspired by Australian verandah sleepouts and caravan bunk beds.

Sunken beds incorporated into the window bays can be used as sleeping mats, while a single bed is hidden within a wall of plywood joinery next to the staircase.

Images by Dianna Snape via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Sustainable Living at its Best

Featuring aluminium windows from Rylock Windows & Doors, this home is living proof that sustainability and beauty can ...

German beach-chair-inspired Canadian ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

New opera house to be ‘focal point for the city’

A new opera house and cultural hub in the heart of Düsseldorf city centre in Germany has been ...

Concrete ‘bushfire protected’ home with garden paradise

This ‘tough’ family home in the heavily dense forests for Mt Coot-tha in Brisbane’s west uses high blockwork ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.