Apple brings in the green

The newest Apple store in Macau has been filled with greenery to reflecting a growing desire for an inviting, contemplative space where technology and arts come together.

Foster + Partners once again joined forces with Apple’s design team — led by Jonathan Ive and Angela Ahrendts — to create a greenery-filled store in Macau.

GALLERY  

Providing a stark contrast to the bustling city, Apple Cotai Central appears as a welcoming luminescent cube set within a quiet bamboo grove and an external plaza.

Access to the apple store is provided via the plaza, a space that forms an “urban room” that draws people into the site. The structure itself has been conceptualised by Foster + Partners as a “paper lantern”, which surrounds visitors with glowing stone panels. These interior elevations shimmer throughout the day, while at night the cube radiates a warm glow. The façade comprises five layers of glass integrated with incredibly thin layers of stone, a composition that lends the building its distinctive materiality.

A bamboo grove at the centre of the scheme pierces the soaring atrium, which is topped with a large skylight. The ground level is wrapped in a glazed façade that looks onto a layered bamboo screen, providing a heightened sense of enclosure. Two grand stone staircases lead to the upper level, lit by skylight strips that bring in filtered natural light. Here, display tables are arranged around the central atrium looking onto the bamboo grove below.

“We wanted to create something very simple and pure — a beautiful and elegant building that complements the sounds, sights and colours of Macau, while embodying a sense of clarity and quietude,” explains Stefan Behling, head of studio, Foster + Partners. “The design creates two distinct spaces, one inside and one outside, imbued with a sense of authentic beauty arising from the innovative use of natural materials.”







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Mandragore: Growing a carbon neutral residential tower

It might be just a little bit taller than your average mangrove forest, but it may have the ...

Maison François: Concrete cube to fabulous French bistro

Transforming what had been referred to as “one giant concrete cube” was going to take a little more ...

Macquarie Park project to redevelop how we work and play

MQX4 is one of four new buildings that will form the dynamic Macquarie Exchange, Australia’s first Community Business ...

The kids are alright: Students' plans for affordable housing

An Australian-first inter-University design competition saw Architecture, Engineering and Construction (AEC) students’ team up to face the challenge ...

Bluethumb Art Prize - meet the judges and enter today!

With entries for the 2020 Bluethumb Art Prize opening on October 1, let’s meet the judges who are ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.