An energy-efficient Melbourne period home

This elegant Melbourne period home is made more livable and efficient through clever space planning, high levels of insulation, and a switch to all-electric.

 

GALLERY  

The quiet park and train station are just across the back fence from Sherrin and George’s inner suburban Melbourne home. However, the couple and their two kids were cut off from the park, the backyard, and the advantages of the northern sun, like natural heating in the winter, because of the 1990s extension by the previous owners. The wrong design had the laundry and bathroom in the back of the house. Without any light, it was gloomy and depressing, Sherrin recalls.

A northern outlook wasn’t the only thing on their minds when planning the renovation of the period home. They wanted to lift its energy efficiency from a lowly 2.2 Stars and switch to all electric appliances, while keeping the hydronic heating, minus the gas. The shift to electric appliances was “bleedingly obvious”, says Sherrin, not only because she is aware of the efficiency of all-electric systems as a renewable energy engineer, but also through the couple’s experience of heating a poorly insulated house with gas. “The house had only R1.5 insulation in the ceiling and in winter the gas heating was on all the time – it was expensive,” says George.

Logan Shield, a building designer from Geometrica, and Megan Norgate, a retrofit specialist from Brave New Eco, worked together on the renovation. “I focused on the shell and Megan the interior, but our philosophies worked together,” says Logan. “We could have done a substantial extension, but instead decided to stay small and be a bit smart with how we laid the house out – the better environmental choice.”

The closed-in laundry room and bathroom have been replaced with a sunlit living area, and the existing spaces have been rearranged, pushing the footprint of the updated home just two meters beyond their original locations.

“We looked at what inherent qualities the house had and how to use these to add to the amenity of the house,” says Megan, including taking advantage of the generous room sizes and reconfiguring the design to add an enclosed laundry to the dining room. The false ceiling from the 1990s extension has been removed to create greater airflow and continuity throughout the home, with the team settling for a height in between the original and false ceiling. The full-height ceiling has been reinstated in the laundry, though, with a new storage loft in the 3.6 metre-high space as well as drying racks up where the warm air settles.

The design team wanted light from the north side of the house to illuminate the front area, which was darker, and to be able to see the borrowed landscape of the park from the front door. To allow the front and back of the house to be thermally and acoustically zoned without obstructing light and views, a solid door was replaced with a glazed pivot door in the middle of construction. The open plan dining and living space has been defined with a doublesided ethanol fireplace and joinery unit designed to allow views from the dining area to the rear garden. Clerestory windows above the rear glass doors further capture treetop glimpses and natural light. “We’ve been able to turn it from a poorly planned, awkward extension into something that beautifully opens to the back with northern light,” says Logan.

The decision to replace the floorboards throughout gave an opportunity for underfloor insulation to be installed, and George and Sherrin decided to do blowing insulation in the original part of the house too. “The blow-in insulation made a massive difference to the Star rating and energy efficiency,” says Logan; the rating is now 5.8 Stars overall, and considerably higher in the north-facing section when it is zoned, according to the owners.

Wide eaves and, in one instance, a deep shroud shield the double-glazed, north-facing windows and doors in the kitchen and living areas from the summer sun. A highlight are the window frames, which have FSC-certified hardwood inside and powder-coated aluminum outside for increased durability. Logan explains that the updated pergola off the kitchen has an adjustable louvre roof that gives it more flexibility to shade the windows during the shoulder seasons. When the misting fan is on and the louvres are closed, Sherrin claims that the deck is like a cool microclimate.

The most recent solar PV system, which was sized to be able to run most appliances all year long, including during winter cold snaps, is the last component in the electrification of the home. Because there were few options for electric heat pump boilers and because the existing radiator panels had to be replaced because of the lower operating temperature, switching from gas hydronic heating to electric was not simple, but Sherrin and George are pleased with the outcome. During the upgrade, a three-phase electricity supply was installed, with future plans calling for an electric car that will also serve as a home battery via bi-directional charging.

Megan commends the couple’s tenacity in their pursuit of improved design and energy efficiency. It’s really nice when the client doesn’t lose interest, and Sherrin and George’s dedication has made it possible for them to create a well-resolved and cozy home, she says.

DESIGNER
Brave New Eco & Geometrica

BUILDER
Stan Elder,
Elder Constructions

PROJECT TYPE
Renovation & addition

LOCATION
Ascot Vale, VIC
(Wurundjeri Country)

WINDOWS & GLAZING

  • New glazing: Miglas timber-aluminium composite framed double-glazed windows and doors
  • Laundry window was relocated from old living room

For more information

Miglas






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


QIC Plots Shoptop Solar Farm for Canberra Centre

Queensland Investment Corporation (QIC) is making significant strides toward energy independence with a new rooftop solar farm proposal ...

Architectural collaboration transforms GS Headquarters in Cuiaba

New York-based Victor B. Ortiz Architecture, in collaboration with Obreval Arquitetura, has unveiled the masterplan for the GS ...

Kennedy Nolan designs Up There's new flagship store on Flinders Lane

In a major revitalisation effort for the Up There brand, renowned design firm Kennedy Nolan has been commissioned ...

Bernard Dubois redefines Parisian hospitality with Canal Saint-Martin Hotel

Belgian architect Bernard Dubois has transformed the essence of Parisian hospitality with his innovative design for the Bouchardon ...

GIGI Studios unveils innovative HQ designed by Isern Serra

In a dynamic move away from traditional office environments, GIGI Studios, the Barcelona-based eyewear powerhouse renowned for its ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.