‘Cascading House’ uses topography of the street to hide

Hidden behind several mature trees around the site, an unassuming concrete house nestled behind a long row of vertical wooden fence configuration.   It is not easy to see the house on the street level because the house follows the topography of the street.

The difference between the highest level of the street to the lowest level of the street is five meter, while the land of the house has a difference of three meters.

GALLERY  

Instead of making itself stands out from the site, the house appropriates itself to blend in with the topography of the site thus the term cascading house fits with the way the house physically arranged and thus experienced.

The house is designed for a young couple with two small children as their second home away from their main house in Jakarta.  Their main requirement is a simple house with four bedrooms, living area and service area that embody a functional and comfortable living. Having studied the site, the design was immediately inspired by the topography of the site.

The site was divided into three levels on which the three main programs were placed: service and garage was placed on the highest level of the site, the living area was placed in the middle and on the lowest level was the four bedrooms arranged in two levels. The three masses cascade down the site so the height of the bedrooms mass is the same as the service mass.

Two courtyards of the same size were placed in-between the three levels and three massing creating a transition space in which the stairs are located. The courtyards serve as a source of light and air for the adjacent masses especially the middle living areas.

Besides the courtyards, a reflecting pool is added adjacent to the living room to bring cooler air into the house. The reflecting pool further flows down becoming a waterfall on the lowest level of the site constantly creating splashing sound of water throughout the house. Despite being in the middle, the living areas were able to breath with the tall and wide openings towards the pool and the courtyards.

Two main materials, site cast concrete and wood, dominate the house. The juxtaposition between the coldness of grey concrete and the warmness of the wood creates a comfortable living space. The two materials continue from outside to inside of the house creating an uninterrupted spatial experience. The continuity of materials also creates a sense of cohesiveness throughout the architecture of the house.

The 1.1m x 2.2 m was the module of the site cast concrete pattern. This pattern drives the way the masses are arranged vertically throughout the site. Balconies are provided as a transition space between inside and outside for the upper bedrooms. The terraces on the lower level of the bedrooms further open up towards a sunken garden gathering space.

The characteristics of the site was utilized to be the principal design idea of the house that from the beginning of the design process drove the arrangement of the house geometrically based on functions.

Not only did it produce an architecture that is specific to the site but also created a comfortable and functional home that is rich with spatial interconnectedness of multiple levels with different light qualities and shadows. These experiences were unified by the two consistent materials used throughout making the house complex yet simple.

Images by Mario Wibowo via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

Contemporary revamp for historic Bohemian hotel

Originally built in 1931, Hotel Torni in Helskinki has had a contemporary revamp, with Finnish interiors studio Fyra ...

‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any ...

$1.5B joint venture for Shellharbour town centre

Frasers Property Group is applying to begin building what will be the town centre of its $1.5-billion joint ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.