Contemporary Nostalgia: Penthouse merges old and new

Tokyo Penthouse is a renovation project located in a 40-year-old building, near the Tokyo tower.

Traditionally, rooftop areas have been reserved for machine rooms, but after the Plaza Hotel in New York announced its penthouse project in 1923, a number of penthouses have been built on rooftops around the world.

GALLERY  

In Tokyo, penthouses are often constructed in an atypical inner space on top of a tall building erected on a small piece of land. This was exactly such a project.

The renovation project took place on the fifth and sixth floor of the building. The old concrete skeleton appeared rough, and the complex old piping system was visible. The construction contractor told us we could not remove the pipes since they were connected to the elevators and neighbouring units.

The architects worked on a design that would allow for the old and the new to coexist. The concrete has purposely been exposed in a manner that respects the composition of the interior, and has been repaired, treated and painted with masking and graduation painting, reinforcing the charm of the old industrial details of the building. The exposed piping has been wrapped with copper so that you can enjoy the aging of the material over time.

The most characteristic trait of this project is the inner windows made of stained glass which was created with acrylic boards stained with rust. It is just like a specimen of rust taken from the surface of metals (steel and copper) after oxidation. By sealing in the aging metals in the acrylic boards, it creates a mysterious environment which is contemporary but at the same time old-fashioned and nostalgic.

Images by Daisuke Shima via ArchDaily


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

Zip Water’s ‘Hydro Tap’ soaks up all the awards

Zip Water has been recognised by Australia’s peak international design awards, the 2021 Good Design Awards Week, receiving ...

Sustainable living at its best

Featuring aluminium windows from Rylock Windows & Doors, this home is living proof that sustainability and beauty can ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.