Converting disused garage into light-filled office space

Architect Paul Westwood has converted the dilapidated garage of his London home into a workshop and studio, featuring a pared-back material palette that references the existing Victorian house.

In 2021 Westwood took a sabbatical from his previous role with Heatherwick Studio to work on the house and garden, which was separated into three small and impractical spaces.

GALLERY  

The house itself was built in the 1890s and featured a corner shopfront that had seen several previous uses, most recently as an ice-cream storage facility.

The existing garden comprised a small area facing the house, a dilapidated garage that was too small for a car and an overgrown patch of land that the previous owner purchased from a neighbour.

Westwood set out to design a building he could mostly construct himself, using recycled materials wherever possible. His design reorganises the lot to create a sequence of connected spaces that are better suited to everyday use and entertaining.

The existing garage was stripped back to its structural shell and Westwood engaged contractors to install a new roof and undertake specialist tasks including plastering, bricklaying and electrical works.

New openings added to the red-brick building improve the connection with the outdoor spaces on either side, as well as allowing natural light and air to reach the interior.
Garden studio home office.

“The house is 130 years old and has a lot of character,” Westwood explained. “Everything is old and a lot of it needs replacing but that’s part of its charm. We wanted to maintain that feeling in this new space.”

The workshop’s internal walls are covered with a textured plaster and the floors are laid with sandstone cobbles that extend out to the adjacent courtyard, creating a connection between inside and outside.

Reclaimed doors purchased on Ebay were given a fresh coat of paint and the rest of the timber used in the project was sourced from a local sawmill.

Occasional bursts of colour are provided by furniture pieces including a green-fronted storage bench and bright-red step ladder from Japanese brand Metaphys.

Outside, there is a water butt for collecting rainwater and the garden is arranged around two existing trees, with plants chosen based on the local climate.

Images by Chris Wharton via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

21-Storey Tower in Epping closer to reality with revised plans

The skyline of Epping may soon see a new addition as revised plans for a 21-storey tower have ...

Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.