Home in Tokyo uses ‘vertical circulation’ to increase light

Vertical circulation becomes a device for light, views, and interaction in this Japanese house by n o t architect’s studio. To obtain these views and create light filled spaces, the architects sliced the scheme with a curved staircase and used windows facing two directions.

Painted in silver and with metal stair treads, this valley-like space becomes a stage for daily life. The overhead rooflight brings natural light deep into the floor plan while small square windows on the first and second floor allow residents to interact with one another.

GALLERY  

‘Usually, when I walk around my house, I rarely come across a landscape that touches my heart,’ explains Lisa Ono from n o t architects studio. ‘Houses that are similar to each other are lined up, and an artificial and mediocre townscape continues. However, when I squint at the moment, there are moments when I am impressed by the trees planted in the garden, the weeds growing on the roadside, the sunbeams dropped by the roadside trees, and the sky seen through the buildings.’

Regarding the program, the dwelling maximizes its small footprint by rising three storeys tall. The ground floor contains the entry, a bedroom, and storage. There’s also a carport and a small terrace outside. Above that is an open plan kitchen, dining and living space complete with a semi-circular balcony. The top floor comprises the master bedroom and a family bathroom, where even the bathtub has a view.

Images by Yasuhiro Takagi via Designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Winery takes a modern twist to its traditional Flemish barn

Taking cues from the rural landscape surrounding the winery, this Flemish winery is framed by its barn and ...

A house built on… another house?!

New York-based studio Architensions has designed House on House, the transformation of a compact suburban home in Babylon, ...

Unique pieces create charm within this restaurant

On the ground floor of a 17th-century renaissance building is a charming cast brass chandelier and a colourful ...

Plans unveiled for Australia’s tallest timber hotel

Adelaide-based developer Thrive Construct has unveiled plans to build the world’s tallest timber hotel in the city’s CBD ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.