Iridescent aluminium sheets clad London’s Design District

Iridescent aluminium sheets clad the geometric-shaped D2 building, the newest studio addition to London’s Design District in Cambridge.

This project was completed by Mole Architects who previously completed a larger building called C2 that opens onto the district’s central courtyard.

GALLERY  

D2 is situated at the southeastern corner of the site. Its rhombus-shaped form includes two parallel elevations facing the outer street and an inner public square, along with angled facades that contribute to the masterplan’s intentionally irregular geometry.

The building’s facades are clad in a continuous rainscreen made from folded aluminium sheets with an iridescent finish, which shifts from green to deep blue depending on how light falls upon it.

Decorative external glass fins that incorporate a dichroic layer are positioned alongside the windows and also produce a colour-changing effect.

The shimmering colours of the profiled facade and the glass fins are intended to evoke the shifting shades of a gas flame – a reference to the site’s history as one of Europe’s largest gasworks.

At 580 square metres, D2 is the smallest of the 16 buildings in the Design District masterplan. It contains five dedicated workspaces for creative businesses distributed across its three levels.

Its structure is built from cross-laminated timber – a construction method featuring wooden boards that are glued together at right angles to produce extremely rigid panels.

The CLT floor slabs are exposed internally and, together with the exposed timber walls and stairs, help to give the workspaces a warm character while eliminating the need for additional finishing materials.

“Making timber buildings is a gift to those that live or work in them,” said studio founder Meredith Bowles. “It seems that humans have a natural affinity with timber and the warmth it conveys. We’ve left quite a lot of timber exposed, as well as each space having fantastic large openings to the best views.”

D2’s interiors receive plenty of daylight thanks to the large windows and the shallow section. A butterfly roof with triangular rooflights at the top corners also brings natural light to the upper floor.

Images by Taran Wilkhu via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.