Making noise with space dividing ‘Soundsticks’

Designer Andrea Ruggiero’s noise-reducing Soundsticks are a free-standing alternative to acoustic panels, drawing on the everyday shape of paperboard mailing tubes.

The design of the ceiling-mounted space dividers, hung from ceiling and are made from leftover materials from Swedish furniture manufacturer Offecct.

GALLERY  

The original idea was to upcycle actual paperboard tubes, but after the designer had presented and tested the initial prototypes, it became clear that these were too heavy and offered only minimal sound absorption. The tubes also weren’t available in consistent quantities.

“Availability becomes a key consideration when designing a high volume product that is made with leftover material,” Ruggiero explained. “As a result, we eliminated the paperboard tube and explored a number of other solutions and materials before deciding on using acoustic felt.”

The final product is made from sound-absorbing acoustic felt that has been moulded into the shape of a tube, held together by a fabric cover.

The acoustic felt was made from a blend of shredded textile off-cuts and shredded PET derived from water bottles. The space dividers’ capability to reduce ambient noise has been certified by independent Swedish acoustic authority Akustikverkstan.

As well as the interior of the Soundsticks, the exterior was also made from recycled material.

“The fabric covers are made from leftover upholstery fabrics which are collected during Offecct’s furniture production, resulting in a random palette of four colours: reds, greens, blues and greys,” Ruggiero said.

“The four-colour range was determined after an internal audit identified the most common upholstery colours used by Offecct,” he added.

The space dividers come in linear, radial, and clustered configurations, with the linear and radial configurations suspended from extruded aluminium tracks that can be combined in different ways to create “rooms within rooms”.

“The project was driven by Offecct’s interest in expanding beyond its pioneering and renowned Soundwave acoustic tiles,” the designer explained. “I was initially asked to explore free-standing solutions — solutions that were ‘not attached to the wall’.”

Images Jonas Anhede Winge via Dezeen







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Continuing architectural history of Boulogne-Billancourt

In the 1930s, the city of Boulogne-Billancourt was a true architectural laboratory. La Maison Connectée is part of ...

New multi-functional workspace in shanghai is going swimmingly

What was once a swimming pool has been transformed into a multifunctional space for office workers in Shanghai’s ...

Ex-School in Hobart makes way for $300m new project

Work has officially started on an 11.3 hectare masterplan of the old Kingston High School site, in a ...

Colour-blocked interiors brighten student housing

The interior design for the Bilbao student residence was commissioned by student accommodation company Resa with the aim ...

Grand Designs Australia Magazine House of the Year Awards (HOTY)

Grand Designs Australia Magazine is proud to announce the inaugural Grand Designs Australia Magazine House of the Year ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.