Rome restaurant serves up rustic chic fitout

Studio Tamat hoped to create the feeling of a casual local bar with its design for Tre De Tutto, a restaurant in the south of Rome.

Tre De Tutto is located in Garbatella, a neighbourhood with a distinctly 1920s character. The space was previously a bakery, but had been abandoned for some years.

GALLERY  

Although the restaurant only recently opened, its interior is designed to feel lived in, with its simple tiled walls, humble furniture and peeling plaster. These are contrasted by bold contemporary details that include geometric lighting fixtures, a neon sign and a yellow suspended staircase.

Studio Tamat’s design follows the concept proposed by restaurant owners, to create a space that takes inspiration from the local neighbourhood traditions and culture.

“Owners Mirko Tommasi and Daniele Notte proposed revisited classics of Roman cuisine, taking inspiration from one of the most authentic neighbourhoods in Rome,” explained studio co-founder Matteo Soddu.

“In the same way, our goal from the beginning was not to distort the pre-existing space, but to enhance it and at the same time, bond with its clientele,” he said. The neon sign offers the same message, reading “Quanto é Bella Garbatella”, which means “How beautiful Garbatella is.”

The restaurant is divided up into various rooms, with some at ground level and others set half a storey below.

The triangular upper level consists of three rooms that are usually reserved for breakfast and aperitifs, including a bar and a lounge area. The lower level contains two dining rooms, along with the kitchen and storage areas.

Both levels have a slightly different design character, with a colour palette designed in collaboration with consultant Sabina Guidotti. Upstairs rooms have a bold colour palette, with blue majolica tiles set against contrasting mortar, plus a marbled bar counter in vivid shades of orange and purple, and three grand arched windows. A coral-coloured “staircase tunnel” leads downstairs, where rooms feature pale blue walls and wallpaper with cartoon-style graphics. The yellow staircase features on this level, connecting one of the dining rooms with the street.

Humble finishes and timeless elements feature throughout, including a resin-topped concrete floor, vintage metal chairs, leather-like upholstered benches and large pot plants.

“We left the rough walls, with the original layers of plaster, to dialogue with the contemporary design of the architectural elements that characterise the space, from the clean-cut counter that dominates the bar, to the exquisitely pop staircase of the restaurant,” said Soddu.

Images by Seven H Zhang via Dezeen


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Cork not just for art class in this primary school in Portugal

Designed to foster a loose connection to the outdoors, these cork-clad concrete canopies cover large outdoor communal spaces ...

Open plan home blurs the lines between indoor outdoor living

Hoa's house is a house designed with the philosophy that is called “emotional architecture”. The building is arranged ...

‘Gathering Place’: community through holistic architecture

Parramatta Mission, in conjunction with City of Parramatta Council, has successfully completed an architectural design excellence competition for ...

You’ll be ‘floored’ by the stability and durability of timber flooring

Prized for its natural warmth and reliable performance, timber flooring represents a quarter of the flooring market. Within this ...

Facing the Elements with Intelligent Home Design

Our great southern land is changing.  Extreme weather events are rapidly increasing in both duration and frequency and ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.