Stucco-clad complex frames ‘hybrid’ residential hotel-style living

Off-white stucco walls and a round staircase characterise the Chiripa housing complex in Mexico, which architecture studio Palma designed as a “hybrid” experiment merging residential and hotel-style living.

Located on a steep site in the Mexican town of Sayulita along the Riviera Nayarit, Chiripa consists of two geometric volumes that are connected by stacked bridges and have been divided into six separate living units.

GALLERY  

Mexico City-based Palma arranged the four-storey parallel volumes so that they are facing each other, but positioned in opposite directions.

This formation was designed to create unobstructed views of the Sayulita bay and grant privacy to residents, as well as enhance the complex’s cross ventilation and exposure to natural lighting.

Clad in stucco, Chiripa’s neutral facade is offset by a bright blue hue that colours the units’ doors, flooring and window frames, adding bold accents to the building.

“The implementation of stucco on the walls, in an off-white tone, serves as a backdrop for the shadows cast by the vegetation growing in the different green areas of the complex,” said Palma.

The studio also added perforated brick walls that create dramatic shadows on the exterior walls of each volume.

Visitors enter Chiripa from the top of the lot through a walkway above the central garden, which creates a communal entrance to the complex.

At the end of the walkway, an open-air staircase shaped like a half circle serves both blocks, which each feature squat, rounded swimming pools on their rooftops.

Although only two levels are visible from the front facade, two additional levels feature below street level thanks to the site’s steep slope.

Individual rooms have been arranged across both the upper and lower levels of the volumes, including living spaces and bedrooms characterised by simple and utilitarian interior details.

At the south end of each level, Palma designed covered terraces with curved inbuilt seating and enough space to suspend a hammock. The studio chose floor-to-ceiling glazing to illuminate the units.

The architecture studio intended for Chiripa to serve as a flexible building that caters to a range of living needs – either permanent or temporary.

Chiripa is a project that seeks to experiment with the way users relate to each other in an undefined typology, a hybrid between house[s], apartments [and] hotel[s],” explained Palma. “Depending on the needs of the visitors [the units] can be used in different configurations, constantly modifying the way in which they are inhabited,” added the studio.

Images by Luis Young via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.