‘Underground’ mud-lined home doubles as restaurant

Located in the city of Ube, Japan – an interesting house and restaurant are contained within this mud-covered building by architect Junya Ishigami, which was crafted by pouring concrete into holes in the ground.

The structure comprises a maze of cavernous spaces separated by arched openings and stalagmite-like columns, all crafted from concrete that is covered in mud.

GALLERY  

It was constructed by pouring concrete into holes dug in the ground, which acted as a textured mould. The surrounding soil was then removed to reveal its unique form.

This construction method means that the building is positioned within the ground and concealed at street level, and takes on the curves and imperfections of the excavated site.

In Ishigami’s original design, the mud was due to be washed off the concrete after the site was fully excavated. However, after seeing the earth on the structure, he decided to leave it as a surface covering. To prevent the mud from washing off, it was hardened.

The organic form and materiality of the building was intended to lend the home and restaurant a feeling of heaviness and longevity, as though it has existed on the site for a long time.

From above it is marked by a white-painted concrete roof that has an undulating form and three skylights. The brightness of the paint is enhanced by the surrounding plants and trees.

The building’s form was developed by Ishigami’s studio through extensive three-dimensional modelling to ensure that the construction team knew the exact points and sizes for piling.

Inside, the restaurant is positioned to the north, while the domestic spaces sit to the south. Both are lined with glazed panels slotted between the arched openings.

These glazed areas help to subtly demarcate the boundaries between interior spaces and a trio of courtyards that separate the restaurant from the house.

In the house, stand-out details of the interior include a sunken conversation pit lined with cushions, as well as a kitchen and a bath that were embedded into the concrete base of the building.

In the restaurant, a long concrete island forms a centrepiece where diners can sit on bar stools while chefs prepare meals on the other side.

When the restaurant is closed, this dining area doubles as a spacious family room or space for the owner’s children to do their homework.

Images by Junya Ishigami + Associates via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Women in construction

The recently released Building Commission NSW Women in Construction Report, commissioned by the NSW Building Commission, makes several ...

HIA: Lack of skilled tradespeople hurting long-term building target

A pre-budget submission from the Housing Industry Association (HIA) believes that the Federal Government’s target of building 1.2 ...

Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Introducing Vetérro™ - Where excellence meets imagination. Elevate your space today.

Vetérro™ by HVG Facades is the latest high-density fibre cement product. Redefining the landscape of architectural cladding.

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.