“A Walk in the Woods”: Changing the design of public restrooms

Dispelling the traditional notions (and let’s be honest, universal distaste of public restrooms), Japanese architect Kengo Kuma has unveiled a toilet in Tokyo named A Walk in the Woods.

Guests are invited to “go back to nature” with these cedar clad toilets; with Kuma’s contribution to the Nippon Foundation’s Tokyo Toilet project, which has seen public toilets designed by Pritzker Architecture Prize winners Tadao Ando, Shigeru Ban and Fumihiko Maki in the city’s Shibuya area.

GALLERY  

Built to replace an existing brick toilet block within Nabeshima Shoto Park, the toilet was designed to integrate with the park’s trees and lush greenery.

“There were many potential sites for this project, but I chose Nabeshima Shoto Park because it has the lushest greenery and I thought I would be able to dispel the conventional image of public toilets,” explained Kuma.

Rather than creating a single block, Kuma broke down the facility into five huts that are connected by a stepped walkway that gives the project its name – A Walk in the Woods.

“In addition to the toilets, I designed the path that creates a line of flow, with the hope of offering a total experience that encompasses the surrounding environment as well as the structures.”

The blocks are covered in cedar louvres, which are also used to create edges to the walkway and stairs.Each one contains an individual toilet that was laid out to meet a particular user’s needs.

How you may ask? “Until now, public toilets have all had exactly the same design, but for this project, I designed five small toilets including one that can be used by children and one where people attending Shibuya’s many events can change clothes for the occasion,” said Kuma.

“Unlike conventional public toilets, these are unique in that they can be used by a diverse range of people.”

The toilet is the latest built as part of the Tokyo Toilet project, which aims to change people in Japan’s perception of public toilets.

“We hope this will become a model for dispelling the conventional image of public toilets being dark, dirty, smelly, and scary, and that many people will use these toilets,” said the Nippon Foundation’s executive director Jumpei Sasakawa.

Images by Satoshi Nagare, courtesy of The Nippon Foundation via Dezeen

 


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Husqvarna Champion of Champions: Australian Landscaper of the Year

Introducing the 2021 Husqvarna Champion of Champions: Australian Landscaper of the Year Awards, the ultimate battle of State ...

Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

Zip Water’s ‘Hydro Tap’ soaks up all the awards

Zip Water has been recognised by Australia’s peak international design awards, the 2021 Good Design Awards Week, receiving ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.