Work Hard, Play Hard: 1970s warehouse converted playscape

Waa (we architech anonymous) has transformed a 1970’s warehouse complex in the north of Beijing into ‘the playscape’, an experiential community centre for children.

The building complex is formed by a cluster of existing warehouses encircling a courtyard, while an aerial bridge links the south facility, which is disconnected from the complex by the public street, to the rest of the roof terraces.

GALLERY  

The project employs three main architectural devices – ‘pipe’, ‘roof’, and ‘mound’ – that promote learning while allowing children to dream and develop senses relating to equilibrium (balance) and proprioception (awareness).

Waa (we architech anonymous) refurbished the industrial complex for a healthcare provider specializing in observing and supporting children’s development relating to movement for a broad range of age groups. ‘The playscape’ seeks to revive the idea of neighbourhood street play and minimize the use of gadgets and screen time.

In order to promote activity-based, experiential learning, the project employs spatial concepts such as an adventure playground, a maze, as well as spaces for children with nooks to explore and understand ergonomics.

Three main architectural interventions bring to life the design concept of Waa’s ‘playscape’ community centre. The first one, titled ‘pipe’, focuses on smaller nooks in the form of connecting bridges and staircases to test body awareness. The second, ‘roof’, presents a high point to overview the stage and its possibilities, and offers a choice to children to embrace unorthodox routes. From the terrace, they can travel under the mound through a network of slides that vary in height from 7 meters to 4.3. Last, the ‘mound’ enhances development in senses relating to equilibrium (balance) and freedom of decision making. A series of hills invite kids to explore and take on a variety of inclines, while the spaces under those hills are also offered as additional, covered play area.

The building complex is formed by a cluster of existing warehouses encircling a courtyard, while an aerial bridge connects to the south facility, which is separated by the public street. Access also provides a private route to an adjoining kindergarten, and an option to enter the adjacent public park.

The cluster offers a series of internal play spaces, including an area with hanging fabrics for 2-4 year olds, a soft space topography for babies, a subterranean interactive environment, and a steep climbing area with a suspended tensile net. All buildings have a looped roof terrace from which parents can easily observe their children while being able to enjoy adult-specific amenities, such as a rooftop bar.

Images by Tian Fangfang via Designboom

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

Contemporary revamp for historic Bohemian hotel

Originally built in 1931, Hotel Torni in Helskinki has had a contemporary revamp, with Finnish interiors studio Fyra ...

‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any ...

$1.5B joint venture for Shellharbour town centre

Frasers Property Group is applying to begin building what will be the town centre of its $1.5-billion joint ...

Transform any Pool with the Hottest Tile and Paving Trends

It’s now time to start getting the long-neglected pool freshened up to help turn your backyard into your ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.