Korean studio creates triangular ‘Treehouse’ co-living complex

Korean architecture studio, Bo-Daa, have taken a new approach to co-living with their Treehouse project in Seoul.

The apartment complex has 76 fully-furnished studio apartments and a giant tree-filled atrium that provides oxygen and a peaceful green ambience to the complex.

GALLERY  

The apartments in the six storey building have different layouts on each floor, and come in three different sizes – 16.5, 23 and 33 square-metres.

Each one in the triangular shaped block faces out to the atrium, which is ventilated by windows on the south facade.

As more young people are priced out of housing markets around the world co-living has grown in popularity and developers are coming up with more innovative and up-market offerings.

Kolon Global, construction unit of Korean conglomerate Kolon Group commissioned the Treehouse project in Seoul’s expensive Gangnam district and reportedly spent over half the project’s costs on land.

“Community is not forced but coaxed: each unit is designed for a single person with private bath and kitchenette, and residents only share amenities where larger scale and community make for a better experience,” a representative from the studio said.

“Unit doors and numbers are tucked against concrete folds in the corridor, melting indicators of private space into the collective.

“Going against Korean convention, more units open to the north, which provides cooler and consistent light to the large slanted windows as well as a better view,” the studio explained.

A roof terrace on the fifth-floor is created by a cut-out in the building’s south-side facade.

The atrium is intended as the heart and soul of the project, lined with a workspace, hidden storage and a shared laundry, kitchen and pet garden.

Stone paving and benches have been designed to give a feeling of being outdoors.

Images courtesy of Bo-Daa Studio







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Mandragore: Growing a carbon neutral residential tower

It might be just a little bit taller than your average mangrove forest, but it may have the ...

Maison François: Concrete cube to fabulous French bistro

Transforming what had been referred to as “one giant concrete cube” was going to take a little more ...

Macquarie Park project to redevelop how we work and play

MQX4 is one of four new buildings that will form the dynamic Macquarie Exchange, Australia’s first Community Business ...

The kids are alright: Students' plans for affordable housing

An Australian-first inter-University design competition saw Architecture, Engineering and Construction (AEC) students’ team up to face the challenge ...

Bluethumb Art Prize - meet the judges and enter today!

With entries for the 2020 Bluethumb Art Prize opening on October 1, let’s meet the judges who are ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.